Pravo na odustajanje

PRAVO NA ODUSTAJANJE/POVRAĆAJ ROBE

 

U slučaju vraćanja robe ili povraćaja sredstava Kupcu koji je predhodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, EAST-WEST BRIDGE ADA d.o.o. je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC i Maestro metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev prodavca obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice.

 

Zakon za slučaj prodaje na daljinu ustanovljava pravo Kupca koji se smatra potrošačem (fizičko lice koje proizvod kupuje radi namirenja svojih individualnih potreba, a ne radi obavljanja profesionalne delatnosti), da odustane od ugovora u roku od 14 dana od dana kada mu je proizvod  predat. Prilikom odustanka Kupac može, ali ne mora da navede razloge zbog kojih odustaje.

 

Obrazac/izjava o odustanku ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu.

 

Obrazac/ izjava o odustanku mozete da preuzmete na ovom linku - "Izjava o odustajanju"

 

U slučaju odustanka od ugovora, Kupac/potrošač ima pravo na povraćaj novca, ili na zamenu za drugi proizvod. Cena se Kupcu/potrošaču vraća po prijemu proizvoda, i nakon što se utvrdi da je proizvod neoštećen i ispravan.

 

Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustajanje. Po isteku 14 dana nakon što je Kupac poslao obrazac, proizvod se više ne može vratiti.

 

Prilikom povraćaja, robu je obavezno vratiti u ispravnom i nekorišćenom stanju pri čemu se mora priložiti i originalni račun.

 

Po prijemu proizvoda, utvrdiće se da li je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom, odnosno Kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost. Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje proizvoda krivicom Kupca, odbiće se vraćanje cene i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak.

 

Prodavac je dužan da Kupcu/potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je Kupac/potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku, a nakon prijema proizvoda.